Organik Tekstil Nedir?

Organik tekstil, üretimde kullanılan kumaşın hammaddesinin organik olarak sertifikalandırıldığı ve piyasaya sunulana kadar geçirdiği tüm işlem basamaklarında organik standartların gözetildiği ürünlere denir.   

Daha anlaşılır bir şekilde ifade etmek gerekirse, organik tekstil ürünlerinde kullanılan lifin (pamuk, keten, yün vb.) organik sertifikalı olması gerekir. Bunun için de pamuğun, ketenin organik tarım ile yetiştirilmiş olması gerekir. Elde edilen kumaşın kesim, dikim, boyama, paketleme gibi süreçlerinin her birinin ayrı ayrı sertifikalara sahip olması gerekir.   

Kısacası organik giyim için bir dizi kontrol aşaması gerekir. 

Neden Organik Tekstil Ürünlerini Tercih Etmeliyiz?

Uzun ve zahmetli işlemler sonrasında kullanıma hazır hale gelen tekstil ürünlerini tercih etmek için dünyamızı ve geleceğimizi yakından ilgilendiren bir sürü neden var aslında.   

  • Bunlardan ilki çevreye duyarlı olmalarıdır. Organik tekstil ürünleri çevreye zarar vermeyen, doğal kaynakları koruyan ekolojik tarım vasıtasıyla elde edilir. Üretim aşamasında doğaya zarar verilmez.
  • Organik tekstil üretiminin yaygınlaşması sürecin farklı aşamalarında çalışan insanların sağlığını da korumalarına yardımcı olur. Çünkü kimyasal ilaçlar bu üretim sürecinde yer almaz. 
  • Ekolojik tarımda çocuk işçilerin çalıştırılmasına izin verilmez. Aldığımız her organik tekstil ile biz de çocukları koruma altına almış oluruz.
  • Sürdürülebilir bir pazar sunan organik tekstil sektörü, kullanılmış ürünleri geri dönüştürerek farklı şekillerde piyasaya sunabilmekte, bu da doğal kaynakları bilinçli olarak korumamızı sağlamaktadır.
  • Her şeyden önemlisi organik giysiler insan sağlığını gözetmekte ve özellikle alerji, kanser gibi cilt hastalıklarının oluşumunun önüne geçmektedir. Çünkü organik tekstil ürünlerinde yumuşatma ve ağırtma için kullanılan kimyasallar asla kullanılmaz.
  • Organik tekstil ürünleri ekonomiktir, sağlığınızı olduğu bütçenizi de korur. Her ne kadar pahalı olduğu düşünülse de organik tekstil ürünleri daha uzun ömürlü olduğu için aslında muadillerine göre ekonomiktir. Örneğin bir giysi 10 yıkama sonrası bozulmaya başlarken, organik kumaşlı olanında bu sayı 100’lere kadar çıkar.